2023, un an complicat pe piața cerealelor! ”Nu se așteaptă o creștere a prețurilor”

Anul 2023 a început dificil și continuă din ce în ce mai dificil pentru fermierii din sectorul vegetal. Dacă anul trecut, pe vremea aceasta, prețurile cerealelor atingeau cele mai înalte cote din istorie, situația de acum este diametral opusă.
După ce au înființat culturile la costuri ridicate, fermierii se văd acum puși în situația să-și vândă mărfurile la prețuri mici, similare celor care se întâlneau pe piața cerealelor înainte de debutul conflictului din Ucraina. De vină pentru aceste scăderi sunt mai mulți factori, însă cel principal este unul simplu: abundența de marfă pe piața mondială.

”Perspectivele de piață din acest an nu sunt foarte roz. Nu prea există premise care să ne facă să credem că prețurile vor crește în acest an. Prin urmare, trebuie să fim foarte atenți la costuri, trebuie să raționalizăm tot ceea ce se poate raționaliza. Inputurile au mai scăzut și asta ar putea să ne mai ajute, dar trebuie să ne uităm foarte bine în bugete și să facem tot ce putem în plan operațional, în exploatația noastră, pentru a raționaliza costurile.

Este un an complicat și se anunță să rămână complicat. Producția din America de Nord și din America de Sud este bună la cereale și oleaginoase, stocurile în marile țări exportatoare cresc, iar asta pune presiune pe prețuri. Pe urmă, mai există aceste fonduri speculative care renunță la poziții și care vând, prin urmare exercită un al factor de presiune pe prețuri. Nu se așteaptă o creștere a prețurilor pe plan mondial”, a explicat Cristina Cionga, director afaceri europene al Forumului APPR, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.

2023, un an complicat pe piața cerealelor! ”Nu se așteaptă o creștere a prețurilor”