AAC lupta pentru fermierii din Romania si siguranta alimentara a tarii noastre

In ultimii ani, sectorul agricol romanesc a fost si continua sa fie sub un real asediu. Alinierea la noile conditii ale Politicii Agricole Comune si strategiile europene de implementare a Green Deal-ului au pus o presiune enorma pe fermierul roman, dar si pe cel european. In calitate de reprezentant al Romaniei la Copa – Cogeca, Alianta pentru Agricultura si Cooperare (AAC) este in permanent contact cu realitatile agriculturii europene, dar si cu impactul pe care il au pachetele legislative emise de Comisie din dorinta de a trece la o agricultura verde pana in 2030.

Lupta pe care o ducem cu organismele europene continua, mai ales cand in joc este siguranta alimentara europeana si nationala.

Criza provocata de COVID-19 ne-a pus in situatia de a ne reorganiza si de a gasi solutii pentru a adapta practicile agricole.

O noua criza se intrevede prin prisma conflictului ruso-ucrainean. Invazia Ucrainei risca sa perturbe pietele globale pentru produsele agricole si marfurile necesare productiei agricole, cum ar fi energia, ingrasamintele si cerealele-oleaginoasele. Rusia este cel mai mare furnizor de combustibil al UE (18 % din importurile UE provin din Rusia); exporturile rusesti de ingrasaminte catre UE reprezinta 3 miliarde EUR sau aproximativ 30 % din importurile de ingrasaminte la nivelul Uniunii, iar in cazul Romaniei ajung si pana la 40%, aceste lucruri nu pot ramane fara ecou la nivelul agricultorului roman.

In fata acestor noi provocari Alianta pentru Agricultura si Cooperare nu ramane fara o reactie ferma. Cele 4 organizatii profesionale din agricultura, industrie alimentara si servicii conexe, avand in vedere contextul actual dificil, au solicitat, prin prezenta si activitatile desfasurate prin intermediul Copa-Cogeca, o serie de actiuni si masuri pentru adoptarea in regim de urgenta a pasilor urmatori scopul evitarii colapsului sectorului agro-alimentar autohton:

    • Derogarea de la prevederile Strategiei Farm to Fork cu privire la suprafetele necultivate pentru conservarea biodiversitatii (fara suprafete parloaga, orice suprafata agricola este esentiala acum!);
    • Derogare de la limitarile privind reducerea la 50% a fertilizantilor si pesticidelor.

Alianta pentru Agricultura si Cooperare recunoaste in continuare nevoia de o dezvoltare durabila, adaptarea politicii agricole pentru prezent si viitor si este un adevarat sustinator. PAC nu include insa numai protectia mediului si a climei, ci in primul rand un sector agricol eficient din punct de vedere economic si al securitatii agroalimentare.

Obiectivele PAC sunt foarte importante pentru fermierii si cooperativele agricole din Romania si se vor aproba doar prin implicarea directa si concertata a Copa-Cogeca si a autoritatilor din statele membre. Acum este nevoie de unitate si reprezentarea activa a sectorului agroalimentar romanesc in toate forumurile existente la nivel european, de catre toate organizatiile fondate si conduse de producatori agroalimentari.

In actualul context de criza este mult mai importanta constructia, unitatea, prezenta activa la nivelul tuturor forurilor, decat actiuni divergente care tind sa dezbine si sa afecteze profund interesele fermierilor si cooperativelor.

Reprezentativitatea AAC este o certitudine si nu poate fi contestata. Aceasta se poate dovedi oricand cu actele constitutive, membrii fondatori, participarea acestora in organele de conducere si luarea deciziilor, aspecte validate de instanta si consideram normal, ca orice entitate/persoana, inainte sa conteste sa se asigure ca din actele constitutive ale asa-ziselor ,,organizatii de fermieri’’ pe care le reprezinta reiese ca sunt formate din producatori, ca acestia au drept de decizie si se reprezinta intr-un mod transparent prin organele de conducere.

Alianta pentru Agricultura si Cooperare isi manifesta in continuare deschiderea pentru colaborare in cadrul grupurilor de dialog civil nationale cu toate organizatiile producatorilor, pentru o prezenta proactiva a sectorului agroalimentar la nivelul autoritatilor nationale si europene.

Cele 4 organizatii profesionale din agricultura, industrie alimentara si servicii conexe, reunite informal in Alianta pentru Agricultura si Cooperare, insumeaza aproximativ 3500 de fermieri care lucreaza o suprafata totala de 2,5 mil ha, la care se adauga 1,5 mil ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe intreg teritoriul Romaniei. Alianta cuprinde totodata si membri care activeaza in industria alimentara si cumuleaza a cifra de afaceri de 24,2%, respectiv un numar de angajati de 15,95% din totalul sectorului agroalimentar romanesc.

https://www.gazetadeagricultura.info/stiri-agricole/23504-aac-lupta-pentru-fermierii-din-romania-si-siguranta-alimentara-a-tarii-noastre.html

 

 

Lasă un răspuns