Aditiv furajer revoluționar pentru vaci! Se rezolvă problema emisiilor de metan

Problema emisiilor de metan, un gaz cu efect de seră puternic, provenind de la vaci, pare să-și fi găsit rezolvarea.

Potrivit unei propuneri a Comisiei Europene, statele membre UE au aprobat comercializarea în blocul comunitar a unui aditiv furajer inovator – 3-nitrooxipropanol –, care va contribui în mod semnificativ la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră de care se fac vinovate vacile, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, preluat de AGERPRES.

„Inovarea este esenţială pentru o tranziţie reuşită către un sistem alimentar mai durabil. UE continuă să fie deschizătoare de drumuri în ceea ce priveşte asigurarea siguranţei alimentare, adaptându-se la noi tehnologii care pot face producţia de alimente mai durabilă. Reducerea emisiilor de metan provenind de la ferme este esenţială în lupta noastră împotriva schimbărilor climatice, iar aprobarea de astăzi este un exemplu foarte elocvent de realizări posibile graţie ultimelor inovaţii în agricultură”, a declarat comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides.

Aprobarea produsului vine după ce a fost evaluat riguros de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară, care a concluzionat că este eficace în reducerea emisiilor de metan ale vacilor pentru producţia de lapte. După adoptarea deciziei de către Comisie, preconizată pentru lunile următoare, aditivul furajer va fi primul de acest tip disponibil pe piaţa UE.

Potrivit Comisiei, acest produs inovator va contribui la ecologizarea agriculturii UE şi la îndeplinirea obiectivelor Strategiei Farm to Fork, estimându-se că va reduce emisiile de metan ale vacilor de lapte cu 20% până la 35%, fără a afecta producţia. Reprezentanții Autorității Europene pentru Siguranţa Alimentară dau asigurări că utilizarea produsului nu reprezintă niciun pericol pentru vaci şi consumatori şi nu afectează calitatea produselor lactate.

Un raport din 2021 al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu a concluzionat că emisiile generate de activitatea de creştere a animalelor constituie aproximativ o treime din emisiile de metan cauzate de om.

Aditiv furajer revoluționar pentru vaci! Se rezolvă problema emisiilor de metan

Lasă un răspuns