Ce spune presa internațională despre suspendarea importurilor de cereale din Ucraina

Suspendarea importurilor de cereale din Ucraina: Confruntate cu dificultățile fermierilor, Varșovia și Budapesta au anunțat suspendarea importului de produse alimentare, în special de cereale, din Ucraina. Slovacia a decis si ea să suspende, temporar, importurile de cereale și de alte produse ucrainene, iar Bulgaria ia în calcul, la rândul ei, interzicerea importului de cereale din aceasta tară. Comisia Europeană nu este de acord cu aceste decizii. Presa internațională vine, însă, cu opinii diferite.

Presa internațională despre suspendarea importurilor de cereale: „Criza importurilor de cereale ucrainene care clocotea de câteva săptămâni a izbucnit în plină zi de sâmbătă”. „Fermierii polonezi se confruntă cu o situație dificilă, dar fermierii ucraineni sunt în cea mai gravă situație”

Polonia și Ungaria au anunțat pe 15 aprilie interzicerea importurilor de cereale ucrainene precum și a zeci de alte produse alimentare până pe 30 iunie. „Criza care clocotea de câteva săptămâni a izbucnit în plină zi de sâmbătă”

Întrucât ruta tradițională de export a acestora prin Marea Neagră a fost blocată din cauza războiului cu Rusia, cerealele ucrainene destinate țărilor străine tranzitează prin Uniunea Europeană. Acest tranzit se face fără taxe vamale. UE a decis să ofere „noi debușee pentru agricultura ucraineană sufocată de război”, a adăugat Liberation. Dar problemele logistice legate de „lipsa camioanelor și trenurilor care să le transporte în porturile din apropiere” (Financial Times) au dus la acumularea unor cantități mari de cereale ucrainene, „mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană”, în țările din apropiere, spune Reuters. Acest lucru a dus la o scădere a prețurilor pentru fermierii locali.

„Țările care au suferit cel mai mult de pe urma acestor importuri low-cost, fără taxe vamale, sunt Polonia, Bulgaria și România”, precizează Liberation. Cât despre decizia maghiară, aceasta se explică nu atât prin dificultățile pieței sale, cât prin atitudinea premierului Viktor Orbán, acesta din urmă „abia ascunzându-și sprijinul pentru Rusia”, estimează cotidianul.

Pe 31 martie, „România, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia au scris la Bruxelles cerând măsuri urgente”, notează Financial Times. Comisia Europeană a eliberat 54 de milioane de euro din rezerva de urgență a Politicii Agricole Comune pentru a sprijini Polonia, Bulgaria și România. Acest lucru nu a împiedicat criza să continue.

Dar „cum a putut Polonia, care a făcut toate eforturile pentru a veni în ajutorul Ucrainei, să ajungă la o astfel de decizie?” se întreabă Liberation.

Aici, „furia provocată de această situație în rândul fermierilor a împins partidul naționalist Dreptate și Justiție (PiS) să reacționeze mai ales in apropierea alegerilor legislative”, notează cotidianul Challanges.

„Guvernul încearcă să cumpere un rezultat electoral și ne expune la un nou conflict cu UE, lovind in Ucraina, în acest proces”, spune Gazeta Wyborcza.

La Libre amintește că ascensiunea Poloniei la putere pe scena europeană este împiedicată de atacurile sale asupra statului de drept „și de atitudinea eurosceptică, adesea conflictuală a guvernului polonez”.

Executivul european a reacționat rapid duminică, denunţând „măsurile unilaterale inacceptabile” luate de Varşovia şi Budapesta, potrivit Euractiv.

În comunicatul său de presă, Miriam Garcia Ferrer, purtătorul de cuvânt al Comisiei, subliniază că politica comercială „intră în competența exclusivă a UE” și reamintește necesitatea „de a coordona și a alinia toate deciziile în cadrul UE”, în aceste vremuri dificile (Times).

Acest călăreț singuratic maghiaro-polonez este contrar legii europene și dreptului internațional dacă atinge produsele aflate în tranzit, ceea ce nu este totuși foarte clar pentru moment”, nuanțează Liberation.

De partea poloneză, ministrul Agriculturii Robert Telus a declarat duminică că dorește „să deschidă ochii UE asupra faptului că sunt necesare decizii suplimentare pentru a permite produselor ucrainene să intre în Europa și să nu rămână în Polonia” (Reuters). „Fermierii polonezi se confruntă cu o situație dificilă, dar fermierii ucraineni sunt în cea mai gravă situație”, a reacționat duminică omologul său ucrainean Mykola Solsky.

Aceste tensiuni apar într-un context amenințător: Rusia a avertizat săptămâna trecută „că nu va exista nicio prelungire după 18 mai a acordului privind exporturile de cereale ucrainene care tranzitează prin Marea Neagră” dacă Occidentul nu ridică sancțiunile împotriva cerealelor și îngrășămintelor rusești’, notează The Independent.

Ce spune presa internațională despre suspendarea importurilor de cereale din Ucraina