Culturile agricole, devastate de secetă! Se estimează pierderi de producție de până la 80%

Schimbările climatice își produc efectele din ce în ce mai puternic pe întreaga planetă, iar una dintre cele mai afectate categorii sunt fermierii, din cauza problemelor din ce în ce mai mari cu seceta.

Potrivit unui reportaj Euronews, peninsula Iberică trece prin momente dramatice în această perioadă, pe fondul unui nivel record de lipsă de precipitații în această iarnă. Fermierii din Spania și Portugalia sunt din ce în ce mai îngrijorați că nu vor avea ce să recolteze la primăvară, după ce în ultimele trei luni ale anului trecut, nivelul de precipitații a fost la 35% din media multianuală, iar primele două luni ale acestui an au trecut aproape fără strop de ploaie.

Potrivit agenției naționale de vreme AEMET, doar în 2005 a mai fost un an asemănător cu acesta din punct de vedere al lipsei de precipitații, iar dacă norii nu se dezlănțuie în următoarele două săptămâni, vor fi necesare subvenții de urgență pentru despăgubirea fermierilor.

Deocamdată, doar 10% din suprafața Spaniei a fost declarată oficial într-o stare de ”secetă prelungită”, însă suprafețe întinse, cu precădere din sudul țării, se confruntă cu dificultăți extreme care ar putea genera pierderi de producție însemnate.

Potrivit COAG, cea mai mare asociație a fermierilor și crescătorilor de animale din Spania, jumătate din fermele spaniole sunt amenințate de secetă în acest an, iar dacă ploile nu-și vor face apariția în abundență în următoarea lună, culturile de cereale, nuci, măslini, precum și podgoriile de struguri, vor înregistra pierderi de producție cuprinse între 60% și 80%.

Situația nu este mai fericită nici în România. Potrivit ultimei prognoze a Administrației Naționale pentru Meteorologie (ANM), seceta pedologică moderată și puternică este deja prezentă pe suprafețele agricole din Moldova, nordul şi nord-estul Munteniei şi centrul Dobrogei.

Potrivit lui Daniel Alexandru, șeful laboratorului Agrometeorologie din cadrul ANM, fermierii au intrat în această iarnă cu deficit de umiditate în sol, iar perspectivele pentru perioada următoare nu arată deocamdată îmbucurător.

Culturile agricole, devastate de secetă! Se estimează pierderi de producție de până la 80%

Lasă un răspuns