Cum stăm anul ăsta cu producția de cartofi

Producția de cartofi din acest an va mai mai scăzută cu aproape 20% faţă de media multianuală, În Covasna, un județ emblematic pentru culturile de cartofi, producția va fi anul acesta de circa 19 tone la hectar, conform estimărilor Direcției Agricole, transmite AGERPRES.

„Seceta din iunie şi iulie a afectat foarte mult culturile de cartofi, îndeosebi cartoful de industrializare, cel pentru cipsuri, în proporţie de 35-40%. Producătorii o să aibă probleme cu onorarea contractelor cu procesatorii. (…) La cartoful de consum, ploaia i-a prins în starea de vegetaţie, iar aici pierderea e mai mică, de 20-25% faţă de media multianuală. Deci, vom avea o producţie mai mică decât anul trecut, dar e mulţumitoare faţă de condiţiile actuale. (…) Până acum cartofii de consum s-au recoltat de pe aproximativ 90% din suprafaţă, iar, după estimările noastre, va fi o producţie medie de 19 tone la hectar”, a declarat, șeful Direcției Agricole Covasna, Kozma Bela.

Potrivit acestuia, majorarea costurilor de producţie, în principal al îngrăşămintelor, pesticidelor şi combustibililor, nu doar că a condus la o creștere de preț a cartofilor, dar îi determină pe fermieri să se gândească serios dacă vor mai planta cartofi anul viitor.

„Cartofii s-au scumpit, preţul pieţei este între 1,50 – 2 lei, chiar şi mai mult, dar fermierii spun ca nicicum nu reflectă preţul de cost pentru că input-urile s-au triplat şi la preţul acesta nu acoperă cheltuielile de producţie. Mulţi se gândesc ca la anul să nu mai planteze cartofi. În special cei care nu pot asigura apa pentru irigaţii probabil că se vor lăsa de cultivarea cartofului. Preţul de cost este foarte ridicat şi nu se vede că la anul va fi mai ieftin. (…) Totul se importă: sămânţă, erbicide, pesticide, îngrăşăminte, utilaje, în afară de pământ totul se importă. Deja ajungem să importăm şi forţă de muncă”, a mai spus Kozma Bela.

Conform datelor Direcției Agricole, anul acesta, în judeţul Covasna s-au cultivat circa 12.800 de hectare cu cartofi, din care 7.800 de hectare pentru consum. De asemenea, aproape 1.000 de fermieri cultivatori de cartofi din județ, care deţin în total aproape 5.000 de hectare de teren, au depus cereri pentru a beneficia de ajutorul de minimis de 200 de euro la hectar pe care Guvernul îl acordă din acest an pentru a susține producția de cartofi.

https://agro-tv.ro/cum-stam-anul-asta-cu-productia-de-cartofi/

Lasă un răspuns