Studiu: Fructele de roșii trimit avertismente către planta atunci când sunt atacate de omizi.

Un studiu recent din Frontiers in Sustainable Food Systems arată că fructele unui soi de roșii trimit semnale electrice către restul plantei atunci când sunt atacate de omizi.

Plantele au o multitudine de căi de semnalizare chimică și hormonală, care sunt în general transmise prin sevă. Până acum se credea că această sevă, plină cu substanțele nutritive, curge exclusiv spre fruct și s-a cercetat puțin dacă există vreo comunicare și în direcția opusă, adică de la fruct la plantă.

„De obicei uităm că fructele unei plante sunt părți vii și semiautonome ale plantelor-mamă, mult mai complexe decât credem în prezent.

Deoarece fructele fac parte din plantă, formate din aceleași țesuturi cu ale frunzelor și tulpinilor, de ce nu ar comunica cu planta, informând-o despre ceea ce experimentează, la fel cum fac frunzele obișnuite?” spune coordonatorul studiului, dr. Gabriela Niemeyer Reissig, de la Universitatea Federală din Pelotas, Brazilia.

„Ceea ce am constatat este că fructele pot împărtăși informații importante cu restul plantei, cum ar fi faptul că sunt atacate de omizi – care este o problemă gravă pentru o plantă –, pregătind probabil alte părți ale plantei pentru același atac”, mai spune cercetătoarea.

Un sistem de apărare al roșiilor

Pentru a testa ipoteza că fructele comunică prin semnale electrice, Niemeyer Reissig și colaboratorii ei au plasat plante de roșii într-o cușcă Faraday, cu electrozi la capetele ramurilor, care leagă fructele de plantă. Apoi au măsurat răspunsurile electrice înainte, în timpul și după ce fructele au fost atacate de omizi Helicoverpa armigera timp de 24 de ore. Echipa a folosit, de asemenea, învățarea automată pentru a identifica tiparele din semnale.

Rezultatele au arătat o diferență clară între semnale înainte și după ce sunt atacate de omizi

În plus, autorii au măsurat răspunsurile biochimice – cum ar fi substanțele chimice de apărare, ca peroxidul de hidrogen – în alte părți ale plantei. Acest lucru a arătat că aceste apărări au fost declanșate chiar și în părți ale plantei care erau departe de daunele provocate de omizi.

Autorii subliniază că acestea sunt încă rezultate timpurii. Măsurătorile lor oferă o imagine de ansamblu a tuturor semnalelor electrice, mai degrabă decât să distingă semnalele individuale mai precis. De asemenea, va fi interesant să vedem dacă acest fenomen este valabil și pentru alte specii de plante, precum și pentru diferite tipuri de amenințări.

Tehnica dezvoltată de dr. Gabriela Niemeyer Reissig și echipa ei poate oferi, însă, noi abordări – și posibil mai ecologice – pentru combaterea insectelor în agricultură.

„Dacă studii precum ale noastre continuă să avanseze și tehnicile de măsurare a semnalelor electrice în medii deschise continuă să se îmbunătățească, va fi posibil să se detecteze infestarea dăunătorilor agricoli destul de devreme, permițând măsuri de control mai puțin agresive și o gestionare mai precisă a insectelor”, explică Niemeyer Reissig.

„Înțelegerea modului în care planta interacționează cu fructele sale și fructele între ele poate aduce informații despre cum să «manipulăm» această comunicare pentru îmbunătățirea calității fructelor, a rezistenței la dăunători și a termenului de valabilitate după recoltare”, mai spune cercetătoarea în concluziile studiului.

Autor:Ciprian Voinea – Agro-TV

Studiu: Fructele de roșii trimit avertismente electrice către restul plantei atunci când sunt atacate de omizi

Lasă un răspuns