India nu ține cont de critici. Restricționează și exporturile de zahăr!

India a impus restricţii la exporturile de zahăr, pentru prima dată în ultimii şase ani, limitând exporturile din acest sezon la zece milioane de tone, conform unui ordin guvernamental publicat marţi, pentru a preveni creşterea preţurilor pe plan intern, după ce un volum record a fost vândut pe piaţa globală, transmite Reuters.

Decizia vine după ce, în 14 mai, guvernul de la New Delhi a anunţat interzicerea exporturilor de grâu, motivând că vrea să asigure securitatea alimentară pentru cei 1,4 miliarde de locuitori ai Indiei, pe fondul scăderii producţiei ca urmare a unor valuri extreme de căldură.

Deși decizia Indiei privind exporturile de grâu a generat critici din partea miniştrilor Agriculturii din grupul G7, care au apreciat că o astfel de măsură va înrăutăţi criza mondială, autoritățile de la New Delhi continuă să ia măsuri de interzicere sau limitare a exporturilor de produse agroalimentare, pentru a se asigura că pot acoperi necesarul intern.

Astfel, prin ordinul publicat marți, guvernul a cerut exportatorilor de zahăr să solicite permisiunea sa pentru orice livrări în afara ţării în perioada 1 iunie – 31 octombrie.

După anunţarea deciziei, preţul zahărului rafinat la Londra a urcat cu peste 1%.

India este cel mai mare producător mondial de zahăr şi al doilea mare exportator după Brazilia. De asemenea, India este al doilea mare producător mondial de grâu.

„Guvernul este îngrijorat de preţul ridicat al alimentelor şi, de aceea, încearcă să se asigure că rămâne suficient zahăr în ţară pentru a acoperi necesarul intern”, a declarat un dealer din Mumbai, reprezentant al unei firme globale de trading.

Totuși, exportatorii consideră că decizia de a permite fabricilor să exporte 10 milioane de tone lasă loc Indiei să vândă o cantitate destul de mare de zahăr pe piața mondială.

Iniţial, guvernul de la New Delhi intenţionase să restricţioneze exporturile de zahăr la opt milioane de tone, dar ulterior a decis să majoreze cantitatea, având în vedere că estimările privind producţia ţării au fost revizuite în creștere.

Asociaţia Indian Sugar Mills, un organism al procesatorilor de zahăr, a revizuit estimările privind producţia la 35,5 milioane de tone, în creștere faţă de prognoza precedentă, de 31 milioane de tone.

Până în prezent, din cele 9,1 milioane de tone de zahăr contractate de procesatorii din India în sezonul 2021/2022, aceștia au livrat deja 8,2 milioane de tone.

India nu ține cont de critici. Restricționează și exporturile de zahăr!

Lasă un răspuns