Mai puțin de 50% dintre români consideră agricultura foarte importantă pentru viitor

Mai puțin de jumătate (46%) dintre români consideră că agricultura și mediul rural sunt foarte importante pentru viitor, în scădere cu 3% față de anul 2020, arată cel mai recent Eurobarometru privind agricultura și Politica Agricolă Comună. Potrivit datelor, media la nivel european a cetățenilor care consideră că agricultura este foarte importantă pentru viitor este de 60%, în creștere cu 4% față de 2020.

Mai mult, 36% dinte români consideră agricultura destul de importantă pentru viitor, în timp ce 16% spun că nu e prea importantă, iar 2% susțin că nu e deloc importantă.

În ceea ce privește asigurarea aprovizionării stabile cu alimente în Uniunea Europeană, 43% dintre Români consideră că acest aspect ar trebui să fie principala responsabilitate a Politicii Agricole Comune. Această opinie a câștigat teren în 22 de țări ale UE și a crescut cu cel puțin zece puncte procentuale în șase țări (Finlanda, Lituania, Suedia, Grecia, Spania și Italia).

În plus, mai mult de jumătate dintre respondenți (55%, +6 puncte procentuale) adaugă că PAC ar trebui să contribuie, de asemenea, la asigurarea unor prețuri rezonabile ale alimentelor pentru consumatori. Din 2020, această opinie a câștigat teren în 20 de țări ale UE și a fost cel mai frecvent răspuns în Grecia (76%), Cipru (75%), Bulgaria (62%), Ungaria (61%), Cehia (58%), Letonia (57%) și Polonia (52%).

Întrebați dacă PAC contribuie în mod eficient la aceste două obiective – aprovizionare stabilă cu alimente și prețuri rezonabile – 79% și, respectiv, 65% dintre europeni sunt de această părere.

La nivel național, 75% dintre români sunt de părere că Politica Agricolă Comună contribuie la asigurarea unei aprovizionări stabile cu alimente, în vreme ce 69% dintre aceștia sunt de părere că PAC este răspunzătoare pentru asigurarea unor prețuri rezonabile la alimente pentru consumatori.

Eurobarometrul evidențiază percepția publică potrivit căreia schimbările climatice afectează în prezent tot mai mult activitatea agricolă. Într-adevăr, 92% dintre europeni sunt de acord că fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile și secetele din ce în ce mai grave, pot avea un impact asupra aprovizionării cu alimente și a securității alimentare în UE. În ceea ce privește opinia la nivelul României, 79% dintre cetățeni sunt de acord cu această afrimație.

Mai puțin de 50% dintre români consideră agricultura foarte importantă pentru viitor

Lasă un răspuns