Recolta de porumb ”SE TOPEȘTE”! Prețul cerealelor din recolta nouă 2022

Seceta pedologică se agravează cu fiecare zi care trece, nu doar în România, ci și pe suprafețe extinse din Europa. Astfel, deși ultimul raport USDA nu arată o scădere semnificativă în prognozele de recoltă la porumb pentru anul 2022, se poate ca realitatea din teren să fie cu totul alta.

Specialistul Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale, a prezentat o analiză a pieței cerealelor din acest moment, într-o emisiune la Digi24.

”Raportul Departamentului de Stat pentru Agricultură al Statelor Unite, care a fost emis pe 12 iulie, a subliniat clar o neutralitate totală față de ceea ce se întâmplă în lume. Vorbim despre fundamente fizice în acest moment, despre seceta care a cuprins toată Europa și temperaturile care sunt în creștere. Un val foarte mare de căldură va cuprinde Europa, ceea ce va conduce la agravarea problemelor cu care se confruntă porumbul în acest moment.

În tot acest context, vedem cum recolta României de porumb se topește și vedem cum se va topi și recolta Europeană de porumb, la rândul ei. Cu toate acestea, raportul USDA a generat o prognoză de recoltă la porumbul european cu doar 200.000 tone mai puțin față de nivelul normal. În schimb, au penalizat Rusia cu 1 milion de tone, iar Ucraina a rămas statică, cu cele 25 milioane de tone ale sale”, a precizat specialistul Cezar Gheorghe, în Agro Jurnal.

În ceea ce privește prețurile în portul Constanța, valorile de tranzacționare din ultimele zile sunt următoarele:

”În aceste momente, ca să vă dau și plaja de prețuri, grâul se tranzacționează în portul Constanța la un nivel între 340 și 350 euro/tonă, pentru că exporturile au nevoie de marcă ca să poată să se poziționeze și să le execute. Porumbul, recolta nouă, se cotează undeva la un nivel de 280-290 euro/tonă. Orzul rămâne la nivelul de 300 euro/tonă, iar la semințele de floarea soarelui, vedem cum presiunea de recoltă începe să apese pe prețul lor și ajung la un nivel de 540-550 dolari/tonă”, a mai explicat Cezar Gheorghe.

Recolta de porumb ”SE TOPEȘTE”! Prețul cerealelor din recolta nouă 2022

Lasă un răspuns