Se aruncă tone de roșii la gunoi! Calvarul fermierilor: „Nu luăm pe roșii cât dăm pe motorină!”

Deși ne aflăm în plină penurie mondială de alimente, micii fermieri din jurul Bucureștiului se văd nevoiți să arunce tone de roșii la gunoi

Asta pentru că banii primiți la vânzarea en-gross a roșiilor nu acoperă nici măcar costurile pentru cules și transport, iar micii cultivatori preferă să renunțe la toată munca lor decât să rămână și mai mult în pagubă.

În zeci de solarii din județele Giurgiu și Ilfov, tone de roșii bune, care la piață s-ar vinde cu 4-5 lei kilogramul, sunt greblate și aruncate direct la gunoi. Bieții fermieri au încercat să-și valorifice producția de roșii, dar cum prețul la angro a scăzut foarte mult, nu au reușit să le vândă, așa că s-au văzut nevoiți să taie mii de kilograme de roșii bune și să le ducă la groapă.

„Păi dacă nu se mai vinde… Și motorina e 10 lei kilogramul… Nu luam pe roșii cât dădeam pe motorină, pe drum până la București”, a explicat un fermier situația.

Oamenii nu știu ce să mai facă: au pagube mari cauzate de secetă ori de boli păguboase ale culturilor, costuri de producție sunt mult prea mari, iar beneficii la vânzare sunt mult prea mici Așa că apelează la astfel de gesture disperate, în care se aruncă tone de roșii la gunoi.

Micii fermieri nu mai au încredere nici în autorități. Nici nu vor să audă de creditul „De 3 ori subvenția” care, potrivit ministrului Agriculturii, Petre Daea, ar trebui să intre în funcțiune de miercuri încolo.

„Chiar ne e foarte frică de așa ceva, că nu știm dacă mai putem să-i dăm înapoi sau nu, banii”, spun fermierii, care își mai pun speranța doar în Dumnezeu…

Se aruncă tone de roșii la gunoi! Calvarul fermierilor: „Nu luăm pe roșii cât dăm pe motorină!”

Lasă un răspuns