Se schimbă Legea irigațiilor! Ce avantaje vor avea fermierii

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat miercuri, la Slatina, că a iniţiat o modificare a legislaţiei privind irigaţiile, informează AGERPRES.

Scopul principal vizat de modificarea legii este de a permite fermierilor ce folosesc sisteme locale sau microsisteme de irigat să își poată deconta o parte din costurile cu energia și apa.

Șeful MADR a menționat că vor fi făcute modificări legislative şi cu privire la obţinerea avizelor şi documentaţiilor pentru înfiinţarea sistemelor de irigaţii locale, astfel încât fermierii vor depune o cerere de înfiinţare a sistemului, iar Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) va obţine toate avizele şi autorizaţiile necesare.

„Am iniţiat cu domnul deputat Florin Barbu, preşedintele Comisiei pentru agricultură, o modificare a Legii 138 privind irigaţiile, astfel încât să introducem sistemele de irigaţii locale, sistemele de irigaţii la nivelul fermelor, astfel încât fermierii să-şi poată crea microsisteme de irigat şi să le deservească nevoia lor principală. În normele de aplicare ale legii, vom aduce o modificare prin care ANIF se va ocupa de întreaga documentaţie, fermierii vor depune doar o cerere pentru înfiinţarea sistemului de irigaţii local, iar angajaţii ANIF vor fi cei care vor obţine toate avizele de la autorităţile cu atribuţii în domeniu. Totodată, prin această modificare legislativă vom extinde şi vom rezolva, practic, o situaţie pe care fermierii o solicitau, aceea a decontării cu până la 50% a energiei utilizate pentru irigaţii. În momentul de faţă beneficiau doar acei fermieri care aveau contracte cu ANIF de furnizare a apei. Căutăm soluţii şi sper să le implementăm pentru reducerea costurilor cu apa pentru irigat, pentru că cei care au contracte cu ANIF beneficiază de apă gratuită până la staţiile de punere sub presiune”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Totodată, ministrul Agriculturii a ținut să precizeze că umplerea canalelor pentru irigaţii a început în luna martie, iar unii fermieri au început deja să irige,

„Primele umpleri de canale au început în 19 martie şi am continuat după aceea în toată luna martie, în majoritatea zonelor în care suprafaţa de irigat este viabilă, vorbim de 1,3 milioane de hectare. Sunt deja contracte încheiate între fermieri şi ANIF şi se poate iriga. Deja am văzut că mulţi fermieri au aplicat irigări”, a menționat Chesnoiu.

Se schimbă Legea irigațiilor! Ce avantaje vor avea fermierii

Lasă un răspuns