”Suntem strânși cu ușa!” Agricultorii români, nemulțumiți de deciziile europene

Condițiile din ce în ce mai restrictive impuse de la Bruxelles îi nemulțumesc pe agricultorii români, care susțin că nu se ține cont de specificul țării noastre atunci când se impun astfel de decizii. Spre exemplu, restricționarea din ce în ce mai multor produse pentru protecția plantelor are consecințe negative în agricultura noastră, având în vedere atacurile masive ale dăunătorilor care nu pot fi opriți prin alte metode.

Fermierul Raul Mărunțoiu din județul Constanța a semnalat această problemă în emisiunea ”Agricultura la Raport”. Potrivit agricultorului, din cauza retragerii de la comercializare a unor produse, dăunătorii vor deveni din ce în ce mai rezistenți la tratamentele aplicate, ceea ce ar putea crea pagube din ce în ce mai mari în anii următori.

”Eu insist asupra unui subiect, pentru că se leagă și de problemele specifice românești, și de deciziile de la Bruxelles. Suntem strânși cu ușa la paleta de produse de protecția plantelor care ne sunt disponibile. Mi se întâmplă în fiecare an, de vreo trei ani de zile încoace, să mă duc pe câmp să văd o problemă, să-mi sun furnizorul pentru o anumită soluție și să-mi spună că nu mai are, pentru că s-a retras de la comercializare. Sau să mă sune să mă întrebe furnizorul dacă estimez că voi avea probleme cu o anumită boală, pentru că de luna viitoare, produsul X se retrage de la comercializare.

În momentul acesta, noi uităm niște lucruri. Restrângându-se paleta de produse pe care le avem la dispoziție și substanțe active, aplicând aceleași substanțe an de an, ne vom trezi cu niște rezistențe ale dăunătorilor la acele substanțe de n-o să mai știm pe unde să mai scoatem cămașa. Anul acesta, cu tot cu derogările la neonicotinoide, am avut parcele unde a trebuit să intervin deja cu insecticide de contact în vegetație, pentru că mânca Tanymecusul într-o veselie. Iar eu am încercat să-mi mențin un asolament în limita decenței, adică nu pun prășitoare doi ani la rând, nu pun plante care au boli comune. Cu toate acestea, am avut o invazie pe care cu greu am oprit-o”, a preciza fermierul constănțean pentru AGRO TV.

”Suntem strânși cu ușa!” Agricultorii români, nemulțumiți de deciziile europene

Lasă un răspuns