Varza de Buzău ajunge în Franţa! “Licurişca”, în atenţia cercetătorilor din întreaga lume!

Soiul de varză “Licurişca” va fi prezentat la Congresul mondial de Horticultură, organizat în Franţa în perioada 14-20 august 2022, iar lucrarea va fi sustinută de cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale – Buzău, sub coordonarea academicianului Costel Vînătoru, a anunţat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). “Licurişca” este doar una dintre cele patru lucrări pe care cercetătorii români le vor prezenta în faţa elitei lumii ştiinţifice în horticultură care numără reprezentanţi din 200 de ţări.

“Licurişca” este un soi vechi de varză de Buzău, care a contribuit la obţinerea mai multor varietăţi autohtone valoroase. Prima apariţie în literatura de specialitate datează din 1926 şi, datorită studiilor de restaurare, soiul este readus în atenţia cercetătorilor din întreaga lume. Varza de Buzău este unul din cele mai vechi soiuri care provin de la populaţia autohtonă stabilită în proximitatea Mării Negre şi Mediteraneene.
“Reabilitarea soiului este un proces anevoios care presupune studiul originii sale, documentare de lungă durată, descoperirea şi conservarea caracteristicilor tipice”, se menţionează în comunicat.

Soiul reabilitat poate fi introdus în viitor în producţie şi are potenţial de comercializare datorită culturii timpurii, aspectului uniform şi plat, conţinutului suculent sau frunzelor subţiri şi fine. Astfel, conform academicianului, toate aceste calităţi făceau ca varza licurişca să fie “apreciată pentru că se aşeza bine cu forma aceasta puţin plată la murat”.

La ultima ediţie a Congresului Mondial de Horticultură organizat în 2018 la Istanbul, studiul despre tomatele româneşti prezentat de Staţiunea de cercetări legumicole Buzău a primit Premiul pentru tinerii cercetători.

Varza de Buzău ajunge în Franţa! „Licurişca”, în atenţia cercetătorilor din întreaga lume!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *