14 tineri fermieri vor primi prin AFIR fonduri de peste 4 milioane de euro pentru utilaje agricole

AFIR a publicat Raportul de selectie lunar aferent primei etape (25 octombrie – 24 noiembrie 2021) a sesiunii submasurii 4.1 Investitii in exploatatii agricole, componenta destinata tinerilor fermieri pentru achizitii de utilaje, din cadrul Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. In urma procesului de evaluare si de selectie a cererilor de finantare, 14 tineri fermieri vor primi finantari in cuantum total de 4,15 milioane de euro pentru finantarea investitiilor pe care acestia le vor realiza in propriile exploatatii agricole.

In prima etapa lunara au fost depuse on-line la AFIR 22 de cereri de finantare, in valoare de 6,32 de milioane de euro. In aceasta etapa, pragul de calitate a fost de minim 90 de puncte.

„Componenta destinata achizitiilor de utilaje prin submasura 4.1 a constituit o oportunitate pentru tehnologizarea exploatatiilor agricole aflate la inceput de drum. Etapa intai a asigurat finantarea proiectelor tinerilor fermieri care au atins un punctaj de selectie foarte ridicat, dar urmatoarea etapa lunara a avut un prag de calitate care a permis unui numar mult mai mare de tineri sa fie selectati pentru finantare. Rezultatele pentru ceilalti solicitanti trebuie sa fie comunicate in scurt timp, stiind ca AFIR lucreaza in ritm sustinut pentru evaluarea tuturor proiectelor”, a precizat Adrian CHESNOIU, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale.

Valoarea sprijinului financiar nerambursabil acordat prin AFIR pentru achizitia de utilaje de catre tinerii fermieri in cadrul submasurii 4.1 este de maxim 350.000 de euro, in procent de 50% din valoarea totala eligibila a proiectului.

Urmatoarea etapa procedurala o reprezinta incheierea contractelor finantare a investitiilor selectate prin raportul lunar, in termen de maxim 4 sau 7 luni (pentru situatiile determinate de necesitatea emiterii Acordului de mediu) de la data transmiterii notificarii AFIR privind incheierea contractului de finantare. In aceasta perioada, beneficiarii trebuie sa prezinte la structurile teritoriale ale AFIR documentatia necesara contractarii.

https://www.gazetadeagricultura.info/afaceri-agricole/790-fonduri-europene-nerambursabile-agricultura/23508-14-tineri-fermieri-vor-primi-prin-afir-fonduri-de-peste-4-milioane-de-euro-pentru-utilaje-agricole.html

 

Lasă un răspuns