Află cum plantezi corect răsadurile de roșii! Chiar și ora contează!

Producția de roșii poate deveni o problemă dacă nu ții cont de câteva reguli importante. De la alegerea locului și pregătirea solului înainte de plantare și până la ora din zi pe care trebuie să o respecți pentru a avea condiții optime.

Plantarea răsadurilor de roșii este o muncă agricolă deloc simplă și are reguli stricte, dacă
vrei să ai culturi sănătoase și recoltă bună.

Cum alegi locul potrivit pentru plantare?
Încă din toamnă se determină locul potrivit pentru cultivarea roșiilor. Ține cont că el trebuie să fie însorit și bine protejat de vânt. În plus, este important să nu existe ape subterane apropiate în zona pe care o alegi. Neapărat trebuie să iei în calcul și plantele care creșteau înainte pe locul respectiv. Cei mai buni premergători ai roșiilor sunt varza, castraveții, ceapa, leguminoasele și verdețurile. Ai grijă! Nu trebuie să plantezi roșii după cartofi, physalis, ardei și vinete, deoarece pot fi afectate de boli comune.

Când pregătești solul?
Primăvara, pentru a pregăti solul pentru platare, locul trebuie curățat de resturi de plante, iar solul trebuie afânat (cu motocultorul pe suprafețe mici). În același timp, e momentul să aplici îngrășăminte. Specialiștii recomandă 5 kg de compost, 60-90 g superfosfat și 50-60 g sulfat de potasiu pe 1 mp. Pentru suprafețe mari, primăvara se administrează îngrășămintele cu azot în baza analizei solului (de exemplu, azotat de amoniu, orientativ 100-150 kg/ha).

Mare grijă la direcția de plantare! Rândurile sau straturile de sol se formează în direcția de la est la vest, astfel încât pământul să se încălzească mai repede. Pentru a avea loc suficient de creștere, straturile trebuie realizate la nu mai mult de 1 m lățime și 20-25 cm înălțime.

Cu două săptămâni înainte de plantarea în grădină, răsadurile trebuie călite. Adică se scot afară la o temperatură nu mai mică de 10°C, mai întâi timp de 30 de minute, apoi timpul se mărește treptat și plantele sunt lăsate pe tot parcursul zilei și, pe vreme caldă, pentru noapte.

Rețineți! Soarele puternic de primăvară poate arde frunzele. Prin urmare, plantele trebuie să fie umbrite în timpul zilei. Cu o săptămână înainte de plantare, nu se mai fac udări și se umezește ușor solul numai dacă frunzele se ofilesc. Pentru o mai bună prindere, înainte de plantare, roșiile sunt pulverizate cu o soluție de stimulatori. Răsadurile sănătoase trebuie să fie puternice, înalte de 25-30 cm, să aibă 6-9 frunze de culoare verde închis și să se observe inițierea formării mugurilor inflorescenței.

Cum știi distanța optimă de plantare a răsadurilor de roșii?
Pe suprafețe mici, înainte de plantarea răsadurilor, solul trebuie afânat cu o greblă, iar cele mai grele pot fi afânate suplimentar cu un hârleț. După aceea, suprafața este nivelată și se fac cuiburi de plantare, recomandat în două rânduri distanțate. Distanța recomandată dintre rânduri la plantarea roșiilor în sol format ca straturi este de 60-70 cm, pentru soiurile cu creștere înaltă, și de 30 cm, pentru cele cu creștere redusă. Între plante este recomandată distanța de 30 cm. Pe suprafețe mari, plantarea roșiilor cu mașini speciale se realizează, de obicei, în benzi la distanțe de 90+50×30 cm.

Important! Roșiile se plantează în câmp când temperatura solului la adâncimea de 10 cm se menține la 12 grade Celsius mai multe zile la rând.

Știi care este ora potrivită la care să plantezi roșiile?
Ei bine, află că specialiștii legumicultori au constatat că după ora prânzului este cea mai potrivită perioadă a zilei pentru plantarea răsadurilor de roșii. Ține cont, de asemenea, că plantele trebuie udate din abundență în fiecare cuib, cu câteva ore înainte de plantare și în fiecare cuib se pun o mână de mraniță și 15 g de superfosfat. Gropile trebuie udate și apoi se plantează răsadurile, adâncindu-le nu mai mult de frunzulițele cotiledonate. De obicei, răsadurile sunt încorporate în sol la adâncimi mai mari cu aproximativ 4 cm decât au crescut anterior.

Ce faci după ce ai plantat răsadurile?
Imediat după plantarea răsadurilor, solul este mulcit cu mraniță, compost, turbă sau rumeguș. În acest fel, evaporarea apei va scădea, iar buruienile vor crește mai încet. Dacă solul nu este mulcit, trebuie afânat în mod regulat (de 3-5 ori pe sezon). Prima afânare se efectuează la două săptămâni după plantare.

După o lună și jumătate de la plantare, se trage sol la tulpina plantei ca acestea să nu se rupă în timpul fructificării sau se instalează suport. Solul trebuie apoi tasat ușor, presărându-se peste cuiburi sol afânat. Plantele trebuie udate și acoperite în timpul zilei cu capace de hârtie sau plasă de umbrire

Ce-i de făcut dacă răsadurile îngheață?
Dacă se prognozează răcirea vremii, roșiile sunt acoperite cu o peliculă sau agril. Dacă totuși plantele au înghețat, acestea sunt pulverizate cu orice stimulent de creștere. Prima dată roșiile sunt udate la 2-3 săptămâni după plantare în sol deschis. În prima jumătate a verii, plantele sunt udate rar, dar din abundență: de 1-2 ori în 10 zile, cu norma de 3-4 litri de apă per plantă.

În timpul legării fructelor, viteza de udare este crescută de două ori și plantele sunt udate la fiecare 2-3 zile. Faceți acest lucru în 2-3 doze, astfel încât solul să fie mai bine saturat cu apă și să se reușească infiltrarea acesteia. În plus, se folosește doar apă caldă încălzită la soare, evitându-se cea rece. După udare, solul este afânat între rânduri și buruienile sunt îndepărtate. Când roșiile încep să se coacă, udarea este oprită.

La soiurile de roșii cu creșteri medii și înalte, se formează copileții, care slăbesc plantele și încetinesc coacerea fructelor. Prin urmare, se recomandă îndepărtarea copiilor vitregi o dată pe săptămână. Dar acest lucru trebuie făcut în așa fel încât să rămână un ciot micuț de 1 cm lungime.

Află cum plantezi corect răsadurile de roșii! Chiar și ora contează!

Lasă un răspuns