Atenționare pentru toți fermierii și deținătorii de pășuni! Riscați amenzi de 50.000 lei

Garda de Mediu îi avertizează pe toți deținătorii și utilizatorii de terenuri agricole și pășuni că pot fi amendați cu până la 50.000 de lei în cazul în care dau foc miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului.

Protocolul de colaborare nr. P 205/10.04.2019 // 2330/GM/08.04.2019 // 2848/08.04.2019 încheiat intre Garda Naţională de Mediu, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă si Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) a fost modificat.

Protocolul menționat s-a încheiat în vederea angajării părţilor să colaboreze pentru creşterea eficienţei acţiunilor de supraveghere si control privind respectarea de către fermierii care solicită sprijin financiar din fonduri europene şi naţionale a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente, pentru protejarea mediului împotriva poluării şi prevenirea incendiilor.

Potrivit Protocolului de colaborare, reprezentanţii GNM si ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență realizează controale comune în vederea stopării fenomenului de incendiere a miriștilor, resturilor vegetale de pe terenurile arabile si ardere a pajiștilor permanente, constatării faptelor săvârșite, identificării autorilor incendierilor și aplicarea sancțiunilor contravenționale.

Arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului – Agentia pentru Protectia Mediului Galati şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă constituie contravenţie în conformitate cu prevederile OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice.

De asemenea, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 30.000 lei la 60.000 lei, dacă sunt de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Atenționare pentru toți fermierii și deținătorii de pășuni! Riscați amenzi de 50.000 lei

Lasă un răspuns