AZO-SPEED Amino+. Fertilizarea cu azot în T1 – primul pas spre productivitate

 

Nutritia corecta a cerealelor și a graului, in special, este cruciala la desprimavarare, deoarece o insuficienta dezvoltare în aceasta perioada va limita nivelul productiei si va facilita aparitia bolilor. Un alt moment important este cel dintre etapa frunza stindard si inflorit, cand va recomandam sa interveniti cu o sursa de azot de inalta calitate, cum este fertilizantul AZO-SPEED Amino+. AZO-SPEED Amino+ este un fertilizant ce si-a creat un nume foarte bun în piata romaneasca prin eficienta sa de-a lungul ultimilor ani. Acest produs contine doua tipuri de uree, dar si alte substante benefice, cum sunt aminoacizii, sulful și magneziul.

Startul în vegetatie la grau este un moment foarte important: in aceasta perioada, cand infratirea s-a incheiat, urmeaza o perioada de dezvoltare intensa in timpul careia se formeaza inclusiv elementele de productie. Dar, in acelasi timp, aceasta perioada poate fi marcata de conditii meteo nefavorabile – seceta, frig sau baltiri, cu impact asupra bunului mers al culturii. Dezvoltarea intensa, cat si starea buna de sanatate se realizeaza cu o nutritie de buna calitate, cu macro, micro elemente, dar si aminoacizi, care sa stimuleze si sa echilibreze procesele metabolice din planta. Astfel, asigurand nutriția corespunzatoare si substantele implicate in managementul  stresului, se va realiza un start bun acum, la desprimavarare.

Azotul – baza dezvoltarii culturii de grau

Nutritia corecta a cerealelor și a graului, in special, este cruciala la desprimavarare, deoarece o insuficienta dezvoltare în aceasta perioada va limita nivelul productiei si va facilita aparitia bolilor. Un alt moment important este cel dintre etapa frunza stindard și inflorit, cand va recomandam sa interveniti cu o sursa de azot de inalta calitate, cum este fertilizantul AZO-SPEED Amino+.

AZO-SPEED Amino+ este un fertilizant ce si-a creat un nume foarte bun în piata romaneasca prin eficienta sa de-a lungul ultimilor ani. Acest produs contine doua tipuri de uree, dar si alte substante benefice, cum sunt aminoacizii, sulful si magneziul.

Unul dintre cele mai importante avantaje ale fertilizantului AZO-SPEED Amino+ este faptul că azotul oferit plantelor vine sub 2 forme, ce raspund unor cerinte nutritionale diferite: uree cu eliberare rapida și uree formaldehida, care se absoarbe lent. Proportia dintre ele este aproximativ 67% uree normala versus 33% uree formaldehida, iar beneficiul acestei combinatii este distributia segmentata a azotului: în prima faza, cultura va folosi ureea clasica, pentru o dezvoltare intensa si rapida, ulterior utilizând ureea formaldehidă. Ureea formaldehida, datorita absorbtiei lente, nu prezinta riscul de producere a fitotoxicitătii.

În plus, ureea aplicată foliar – cum e cazul fertilizantului AZO-SPEED Amino+  este disponibila pentru o perioada mai mare fata de formele obisnuite de azot, cu aplicare sol. Aceasta caracteristica inseamna un plus de siguranta in utilizare, deoarece nutrientii sunt accesibili plantelor mai mult timp, chiar si in conditii de precipitatii. Spre deosebire de azotul „clasic”, in cazul ureei foliare, nu apare pericolul levigarii. Ureea formaldehida are și calități de adjuvant, crescand aderenta substantei de tratare la suprafata foliara, ceea ce face ca nutrientii sa persiste pe frunza mai mult timp.

Beneficiile ureei formaldehide:

  • aderenta foarte buna a picaturilor pe frunza, prin umectarea puternica şi micsorarea tensiunii superficiale;
  • prezinta un grad ridicat de penetrare a frunzei, pentru o absorbtie buna a azotului;
  • amelioreaza amestecul de tratare, crescand persistenta si eficienta celorlalte substante;
  • ureea cu eliberare prelungita = nutritie progresiva cu azot, fara stimulare excesiva (nu „arde culturile”).

Un alt beneficiu foarte important al fertilizantului AZO-SPEED Amino+ este puritatea foarte ridicata a ureei. Biuretul – impuritatea cea mai periculoasa– este un produs secundar al procesului de obtinere a ureei. Biuretul este toxic atunci cand este aplicat pe plante, concentratia de la care incepe să fie periculos fiind de 1% pentru absorbtia radiculara și 0,3% pentru cea foliara. De la aceste valori, sunt inhibate sinteza proteinelor și metabolizarea azotului, fapt ce duce la un aspect clorotic al plantelor („arderea” acestora).

Sulful si magneziul – aliatii absorbtiei azotului

AZO-SPEED Amino+ pune la dispozitia culturilor de cereale azot impreuna cu elemente minerale care sa ajute plantele sa utilizeze la maximum fertilizarea oferita. Astfel, adaosul de magneziu – element implicat, printre altele, in realizarea fotosintezei – va face ca plantele sa fie mai verzi si sa aiba un aspect general mai viguros și mai energic. Sulful continut sustine absorbtia azotului și transformarea sa in substante utile, cum sunt proteinele acumulate în bob.

Aminoacizii – strategia castigatoare antistres

Aminoacizii sunt substante pe care plantele le sintetizează în mod natural, acest proces implicand resurse importante din partea plantelor. Suplimentarea cantitatii de aminoacizi prin aplicare foliara prezinta 2 beneficii majore:

  • in cazul în care cultura nu este supusa unor forme semnificative de stres, aceste substante vor fi canalizate de catre plante inspre sinteza de proteine, dezvoltare si productivitate.
  • in situatii de stres, cum sunt seceta sau umiditatea excesivă, adaosul de aminoacizi va permite plantelor sa-si directioneze resursele către crestere vegetativa.

Unul dintre aminoacizii continuti de AZO-SPEED Amino + este glicin-betaina, cu un puternic efect antistres, sustinand cresterea si supravietuirea plantelor în conditii dificile, în special din punct de vedere hidric si termic.

Info util – Cifrele* globale ale fertilizarii cu azot:

  • 40% din azotul utilizat global la fertilizarea graului este absorbit de către culturi, iar restul este pierdut in mediul inconjurător.
  • 60% din fertilizantii cu azot la nivel global sunt utilizati pentru sustinerea culturilor de cereale (orz, grau si porumb).
  • se estimeaza ca in 2050 va fi nevoie de 50-70% mai multe cereale pentru a hrani 9,3 mld. oameni.