Ministrul Adrian Chesnoiu vine cu o veste nu tocmai bună pentru agricultura românească: România va rămâne un stat exportator de cereale, o bună perioadă de timp de acum încolo.

Ministrul Agriculturii a arătat, într-un interviu acordat AGERPRES, că acest lucru se întâmplă pentru că România pentru că produce mai multă materie primă decât consumă, iar capacitățile de procesare interne sunt departe de a putea cantitățile de cereale produse. De aici vine și deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare.

„2,2 miliarde au fost anul trecut. Toată lumea îşi propune (reducerea deficitului – n.r.). Balanţa comercială a devenit aşa pentru toată lumea un obiectiv de atins, dar practic nu s-a întâmplat. Să nu ne imaginăm că se schimbă peste noapte, pentru că balanţa comercială este afectată din mai multe considerente. În primul rând, România va rămâne stat exportator de cereale o bună perioadă de timp de acum încolo, pentru că aşa a fost istoria noastră. Trebuie să fim realişti: producem mai multă materie primă decât consumăm. În schimb ceea ce trebuie să facem noi este să înţelegem mecanismele de piaţă”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Pentru reducerea deficitului balanţei comerciale cu produse agroalimentare este important atunci când construieşti un plan strategic să te gândeşti la efectele pe care acesta le are în timp, pe o perioadă scurtă, medie şi lungă. În opinia ministrului Chesnoiu, acest lucru nu s-a întâmplat cu PNDR 2014-2020.

„De ce spun asta? Prin PNDR 2020 practic procesarea României s-a divizat la nivel de fermă şi atunci fermierii, ca să obţină punctaj şi să câştige proiectele de finanţare europeană, au inclus această mini-procesare la nivel de fermă. Ea nu va fi niciodată performantă. Atunci când vorbeşti de procesare, trebuie să ai capacităţi mari, fermierii să fie asociaţi în grupuri de producători sau cooperative astfel încât materia primă cât mai multă să fie procesată cu cât mai puţine costuri, pentru că în industria alimentară şi în industria procesatoare marjele de profit sunt foarte mici. Ori divizarea aceasta la nivel de fermă a făcut să fie neviabile investiţiile respective”, a explicat Chesnoiu.

Pe de altă parte, cei care gândit PNDR în 2011 au pus o limită de 2,5 milioane de euro pentru cei care fac procesare, ori, în opinia lui Adrian Chesnoiu, o astfel de investiţie devine neatractivă şi chiar nesustenabilă.

„Ştim cu toţii că o fabrică de procesare, ca să fie viabilă, vizează o investiţie de 25-30-50 de milioane de euro. Ori dacă tu limitezi investitorul la 2,5 milioane de euro, atunci şi investiţia va fi pe măsură, că el vine în general cu un aport fie de 50%, fie de maximum 200%, adică investiţiile nu prea au depăşit 10 milioane de euro, cu componenta aceasta de 2,5 milioane de euro din fonduri europene. Total neatractivă şi uneori nesustenabilă. Au vizat investiţii mici, regionale, care nu au deservit nici măcar nevoia noastră internă, nu mai vorbim să facem competiţie astfel încât produsele noastre să devină vandabile şi competitive la export. Dacă vorbim de balanţă comercială, acolo punem cât importăm faţă de ce exportăm. Dacă reuşim ca din toată materia primă, o bună parte să o ducem în procesare, să o integrăm în zootehnie, iar toate lanţurile acestea să fie integrate la nivel de fermă până la produs finit, atunci cu siguranţă vom restarta agricultura României. Acum avem şansa aceasta cu Planul Naţional Strategic, cu adevărat să întoarcem la 180 grade agricultura românească conectând-o cu zootehnia şi industria alimentară”, a mai transmis ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Autor:Ciprian Voinea – Agro-TV

Chesnoiu: România rămâne un exportator de cereale!

Lasă un răspuns