Daea cere ajutor la Bruxelles pentru crescătorii de animale

Seceta care a pus stăpânire pe România nu îi afectează doar pe fermierii din sectorul vegetal, ci ridică serioase probleme și crescătorilor de animale, care se confruntă cu o gravă deficiență a furajelor.

În acest context, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a transmis în data de 28 iulie 2022 o scrisoare către comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, prin care solicită o derogare privind perioada de retenție a animalelor în ferme, condiție obligatorie pentru acordarea sprijinului cuplat, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) remis vineri redacției AgroTV.

Solicitarea ministrului vine în contextul economic şi financiar dificil de la nivelul Europei, situație accentuată şi de conflictul din Ucraina. Mai mult decât atât, România se confruntă cu o secetă deosebită, afectând starea culturilor, în special a celor de primăvară (porumb, floarea-soarelui etc.), a păşunilor și bazei furajere, cu efecte semnificative asupra sectorului vegetal şi, implicit, a celui zootehnic.

În aceste condiții, mulți fermieri se confruntă deja cu dificultăți semnificative din punct de vedere financiar şi tehnic, din cauza creșterii prețurilor la input-uri, a sistemului de creditare costisitor care duce la un acces dificil la finanțare, precum şi la imposibilitatea de a-şi desfășura activitățile specifice din sectorul creșterii animalelor.

„Am solicitat comisarului pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, să dispună adoptarea unor măsuri pentru a atenua situația gravă a fermierilor şi, în acest sens, am transmis propunerea României de a primi o derogare excepțională pentru acest an pentru reducerea perioadei de retenție a efectivelor de la 100 de zile (ovine/caprine), respectiv de la 6 luni (bovine) la 90 zile de la termenul-limită de depunere a cererii unice de plată, fapt care nu creează discriminări între fermieri”, a declarat Petre Daea.

Potrivir reprezentanților MADR, controalele în teren efectuate de APIA trebuie finalizate până la data de 15 august a.c., astfel încât să poată fi efectuată din 16 octombrie plata avansului pe suprafață. Având în vedere deficiența de furaje cu care se confruntă unii fermieri din sectorul zootehnic, măsura permite mobilitatea turmelor de oi în zonele unde există masă vegetativă suficientă.

„Reducerea perioadei de retenție în situația actuală facilitează scoaterea animalelor de reformă din șeptel și ajută fermierul să asigure furajarea celorlalte animale din fermă în condiții optime”, se arată în comunicatul MADR.

Daea cere ajutor la Bruxelles pentru crescătorii de animale

Lasă un răspuns