Fermierii și IMM-urile, cu contractele semnate, dar fără bani în cont

Deși Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a publicat deja lista contractelor de finanțare semnate pentru granturile de maximum 120.000 de euro destinate IMM-urilor din din domeniul agroalimentar, se pare că beneficiarii trebuie să mai aștepte după bani, pentru că instituția nu a făcut toate verificările de rigoare.

În urma publicării listei contractelor de finanțare semnate în cadrul programului IMM AGRI-FOOD (granturi pentru capital de lucru), MAT comunică beneficiarilor faptul că în perioada imediat următoare Agențiile pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului (AIMMAIPE) vor desfășura o nouă rundă de verificări cu privire la încadrarea acestora în categoria IMM, precum și la încadrarea în valorile maxime ale ajutoarelor de stat prevăzute de legislația incidentă.

”Plata granturilor de capital de lucru se va efectua doar după finalizarea verificărilor și după alocarea creditelor bugetare aferente măsurii în bugetul MAT, adică, în cazul în care există disponibilități de credite bugetare la nivelul altor ordonatori de credite, după transferul acestora în disponibilul bugetar al MAT sau după rectificarea bugetară.

Atenționăm beneficiarii programului IMM AGRI-FOOD asupra faptului că vor fi eligibile doar cheltuielile efectuate din contul de grant, special deschis de beneficiar pentru implementarea proiectului, ulterior alocării grantului și depunerii cofinanțării, și care respectă lista de cheltuieli impusă de legislație”, a transmis MAT într-o informare de presă.

Firește, reacțiile de nemulțumire nu au întârziat să apară, având în vedere că beneficiarii vor mai avea de așteptat o perioadă pentru a-și primi banii, în condițiile în care multe dintre firmele care au aplicat aveau nevoie de bani cât mai repede.

”Se știa că vor urma verificările pe eligibilitatea solicitanților, însă trebuiau făcute în paralel. Cu siguranță și colegii din Minister știau acest lucru. În acest moment, să vii să le spui că urmează alte verificări vreme de 5-6 luni, cine știe cât, pentru că sunt mii de proiecte, cu câteva zeci de angajați este greu.

Singurul lucru pe care trebuie să-l facă colegii noștri din minister este să verifice declarațiile și, dacă cumva au greșit la o declarație, să solicite o clarificare. Este jenant că nu avem o bază de date interconectată, astfel încât să putem să realizăm această verificare direct, prin verificarea bazelor de date ale ONRC. (…) Noi am țipat, am scris scrisori către ministere, dar deocamdată nu se dorește sau nu se poate realiza o bază de date împreună cu ONRC și Ministerul Finanțelor. Nu punem la îndoială buna credință a funcționarului, dar el trebuie să intre pe site-urile a două ministere, să genereze două documente și să verifice cu pixul în mână încadrarea făcută corect sau nu de către beneficiar, or acest lucru putea și trebuia să se facă automat, părerea mea”, a explicat consultantul Cosmin Măglaș pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Fermierii și IMM-urile, cu contractele semnate, dar fără bani în cont

Lasă un răspuns