Legumicultorii din Programul „Tomata” au început recoltările de roșii. Vezi cu cât livrează kilogramul!

Peste 500 de fermieri din judeţul Olt înscrişi în Programul „Tomata” au început recoltarea şi livrarea roșiilor spre pieţe, numărul în creştere de producători determinând şi scăderea preţului faţă de săptămânile anterioare, a declarat preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, Ion Păunel, citat de AGERPRES.

„În urmă cu două săptămâni, la producător, preţul unui kilogram de tomate era de aproximativ 25 de lei la producător, iar acum este între 12-14 lei”, a spus Păunel.

Șefa Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Gabriela Andronie, explică și ea această scădere semnificativă de preț la roșii prin faptul că în urmă cu două săptămâni în județ erau doar 100 de fermieri care recoltau tomate, în timp ce în prezent sunt peste 500 de producători care recoltează și livrează roșii către piețe.

„Pentru Programul «Tomata», echipele noastre au efectuat aproximativ 5.000 de vizite în teren pentru prima fişă şi peste 500 de vizite pentru fişa a doua, ceea ce înseamnă că peste 500 de producători au început recoltarea tomatelor şi livrarea lor către pieţe”, a spus Gabriela Andronie.

Potrivit directoarei DAJ Olt, în judeţ sunt 5.813 fermieri înscrişi pentru a primi ajutor de minimis prin Programul „Tomata”, iar echipele DAJ trebuie să efectueze câte două verificări în teren la fiecare producător. Prima vizită se face împreună cu reprezentaţi ai APIA, pentru a verifica înfiinţarea culturii şi suprafaţa cultivată, iar a doua verificare se efectuează în perioada recoltării.

„Echipele DAJ Olt şi ale APIA au efectuat până în prezent prima vizită în teren la peste 5.000 dintre producătorii înscrişi în program şi vor încheia prima serie a verificărilor până pe 10 mai”, a precizat Gabriela Andronie.

Potrivit președintelui SPA Olt, Ion Păunel, în a doua parte a lunii mai numărul producătorilor de roșii care vor începe recoltarea va fi și mai mare, fiind vorba în special de acei fermieri care nu au folosit centrale termice pentru încălzirea solariilor pe timpul iernii.

Legumicultorii din Programul „Tomata” au început recoltările de roșii. Vezi cu cât livrează kilogramul!

Lasă un răspuns