Lintea este una dintre cele mai vechi leguminoase cultivate. Istoricii au găsit dovezi arheologice ale semințelor de linte în Orientul Mijlociu, care datează de acum 8000 de ani. Cu timpul, semințele de linte s-au răspândit în Africa și în toată Europa, înainte de a ajunge și în India, și sunt frecvent utilizate în bucătăria tradițională.

Lintea (denumită științific Lens culinaris) este o plantă anuală leguminoasă, scundă, păroasă, cu frunzele paripenat-compuse ale cărei semințe sunt comestibile. Etimologic, numele acestei plante înseamnă lentilă și provine din latinescul lens, datorită formei bombate și circulare a semințelor.

Planta are aproximativ 40 cm înălțime iar semințele sale se găsesc în păstăi, ca și mazărea sau fasolea. Spre deosebire de mazare și fasole, semințele de linte se găsesc doar câte două în fiecare păstaie. Există mai multe tipuri  – semințele diferă atât din punctul de vedere al culorii (portocaliu, verde, verde inchis, maro) cât și al dimensiunii și timpului de fierbere.

Din aceeasi familie cu mazarea, fasolea, soia și năutul, această plantă – mai exact, semintele sale – este nelipsită din bucatariile celor care prefera o dietă vegetariană, dar poate este folostă și ca un aliment de bază, pentru întreaga familie, pentru ca este usor de preparat si are valori nutritive foarte bogate.

Ca si nautul, lintea este un aliment mai putin cunoscut in tara noastra, deși se regăsește pe rafturile magazinelor de mult timp. În bucatariile romanilor, si-a facut drum mai greu, cu toate ca necesita un timp de fierbere redus, comparativ cu fasolea, si poate fi inclusa in retete foarte diferite – de la supe, la orez.
Din traditia culinara romaneasca fac parte, mai degraba, mazarea si fasolea, sau chiar soia, dar in diverse alte tari europene, este folosita la fel de mult si lintea, din care se obtine o supa simpla, usor de servit la orice masa.
Daca te intrebi de ce ai inlocui fasolea cu linte, raspunsul se gaseste in lista lunga a elementelor nutritive pe care boabele de linte le contin. Este vorba despre fibre, proteine, minerale precum fierul, zincul, fosforul, magneziul, vitaminele B1(tiamina), B5 (acidul pantotenic), B6 si B9 (acidul folic).
Fiind de mici dimensiuni, boabele de linte au un avantaj important: fierb rapid, ceea ce inseamna ca nu se pierde foarte mult din cantitatea de nutrienti. Pentru a te bucura din plin de beneficiile sale nutritive, o poti consuma in salate, alaturi de legume bogate in vitamina C.

Tipuri de linte

Lintea se regaseste in diverse variante, adesea in forma uscata, la punga, dar si sub forma de conserva, cele mai bune pentru consum fiind considerate sortimentele de linte verde si rosie.
  • Verde
Acest sortiment, cu gust usor picant si fierbere lenta, este bogat in molibden, fibre si vitamina B9, dar contine si toate celelalte elemente despre care am vorbit mai sus, in special proteine, fier, fosfor, postasiu si vitamina B1.
  • Rosie
Lintea rosie este o excelenta sursa de proteine, are gust de nuca si este folosita in diverse retete culinare, cum ar fi supele si piureul de linte. Acestea sunt, de altfel, si preparatele recomandate, asta pentru ca lintea rosie este mai putin rezistenta la fierbere, comparativ cu alte sortimente.
Partea buna este ca, spre deosebire de fasole, acest tip de linte nu necesita un timp in care sa stea in apa, la inmuiat, inainte de gatire.
  • Maro
Este poate cea mai folosita in bucatarie, datorita gustului nici dulce, nici picant, dar si pentru ca fierbe rapid, in 20-30 de minute.
  • Neagra
Este saraca in grasimi, dar bogata in proteine, are cel mai ridicat continut de fier si o aroma deosebita, lucruri care fac din lintea neagra ingredientul potrivit pentru retetele de orez, salate, supe, dar si garnituri.

De ce să consumăm acest aliment

Inainte de a vorbi despre efectele benefice pe care consumul de linte le are asupra starii de sanatate, trebuie sa spunem ca lintea este usor de procurat, inclusiv cea rosie, galbena sau neagra (Beluga) si poate fi pastrata in aceleasi conditii precum fasolea uscata –  de exemplu, in cutii sau borcane de plastic inchise ermetic si ferite de caldura si umezeala.

Beneficiile boabelor de linte asupra sistemului digestiv

Ca si restul leguminoaselor, toate tipurile de linte contin fibre, care pot imbunatati tranzitul intestinal si combat probleme precum constipatia.

Beneficiile boabelor de linte asupra sanatatii inimii

Fiind o sursa de antioxidanti, dar si pentru ca fibrele pe care le contine pot scadea nivelul colesterolului din sange, lintea poate preveni afectiunile cardiovasculare.

Lintea, o sursa de energie pentru organism prin aportul de fier

Continutul mare de minerale, printre care fierul, fosforul si magneziul, poate ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, intarirea sistemului imunitar, cresterea nivelului de energie si a rezistentei la efort fizic.

Consumul de linte si controlul greutatii

Lintea este, insa, si unul dintre ingredientele des intalnite in retetele vegetariene si in dietele recomandate pentru controlul greutatii, asta pentru ca are un continut caloric redus si multe proteine.
Lintea face parte din ceea ce am putea numi “bucataria rapida”. Spre deosebire de fasole, nu are nevoie sa stea in apa inainte de preparare, iar procesul de fierbere este de doar 20-30 de minute, exceptie facand lintea verde, care necesita 10 -15 minute in plus, dar compenseaza prin faptul ca boabele isi pastreaza forma si dupa fierbere.
Retetele nu sunt deloc putine, sunt simple, dietetice, multe dintre ele provenind sau fiind inspirate de bucataria asiatica sau mediteraneana. Lintea poate fi inclusa in salate, supe, orez, curry, tocanite, sosuri, sau o poti folosi ca umplutura pentru sarmale.
Autor:Diana Vasilescu – Agro-TV
https://agro-tv.ro/lintea-un-aliment-pe-care-merita-sa-il-cunosti-mai-bine/

Lasă un răspuns