Muzeu în aer liber cu tractoare de epocă perfect funcționale

Un inedit muzeu în aer liber, care cuprinde 13 tractoare de epocă din perioada 1938-1959, a fost inaugurat marți, 18 octombrie, în comuna Sâncraiu de Mureş, de un pasionat de mecanică

Attila Irsai a cumpărat cele 13 tractoare de epocă de-a lungul anilor şi le-a recondiţionat cu piese originale, făcându-le perfect funcţionale.

„Pasiunea a apărut de vreo 15 ani, am moştenit-o de la bunicul care a fost tractorist în anii ’50. Eram copil mic şi mă dădeam cu el, cu tractorul, pe câmpuri şi atunci m-am îndrăgostit de tractoare. După ce am crescut mi-am dat seama că tractoarele au o vechime considerabilă şi oamenilor o să le placă. Am început să achiziţionez de vreo 10 ani, câte unul pe un an. E foarte mult de lucru cu ele şi nu pot să fac deosebire între ele, dar fiecare are o anumită vârstă şi valoare, deci îmi plac toate la fel. Primul tractor pe care l-am achiziţionat este acest STEYR 180 A, l-am făcut din două bucăţi, fiindcă din una nu reuşeam”, povestește Attila Irsai.

Vedeta expoziţiei de tractoare de epocă de la Sâncraiu de Mureş este însă un Porsche Diesel Standard produs în 1959, achiziţionat din România, chiar de pe un câmp unde acesta era întrebuinţat de un agricultor.

Alături de Porsche, CASE şi STYER, colecția de tractoare de epocă mai conține un tractor franţuzesc, McCormick Farmall din 1948, un Hanomag 1959, un Deutz 1959, Eicher 1954, Kramer 1958, Lanz Aulendorf 1954, Guldner 1954 și, de asemenea, tractoare MAN şi Fendt din anii ’50.

Attila Irsai a spus că a achiziţionat din ţară două sau trei bucăţi, restul fiind aduse din străinătate, cumpărate la diverse licitaţii, mai ales că toate exponatele sunt fabricate în Germania, Austria, Franţa şi unul în SUA, România neavând, în acea perioadă, producţie de tractoare.

https://agro-tv.ro/muzeu-in-aer-liber-cu-tractoare-de-epoca-functionale/

 

Lasă un răspuns