Peste 2350 de hectare calamitate de secetă au apărut peste weekend!

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) transmite că luni, 1 august, suprafața totală afectată de secetă a ajuns la 163.026 de hectare, cu peste 2350 de hectare mai mare decât cea raportată vineri.

Cifra avansată de reprezentanții MADR în privința suprafețelor calamitate de secetă se bazează pe datele comunicate până la această dată de 24 de județe: Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Teleorman, Timiș, Vaslui și Vrancea.

Pe măsură ce comisiile de constatare a suprafețelor calamitate de secetă vor încheia procesul de evaluare la fața locului, vom afla și dimensiunea reală a pagubelor produse pentru fiecare cultură, însă există și vești bune. Potrivit ministrului Agriculturii, Petre Daea, în județele Brașov, Mureș, Bistrița-Năsăud, Harghita și Covasna, starea de vegetație  la culturile prășitoare – porumb și floarea-soarelui – este una bună.

„În cele 5 județe am putut constata o stare de vegetație bună la culturile de prășitoare, fără efecte distructive ale factorilor climatici, deși în suprafețe mai mici față de județele consacrate în producția de cereale și plante oleaginoase, totuși producțiile nu sunt cu nimic mai prejos față de rezultatele obținute de fermierii ce exploatează terenurile arabile în Bărăgan sau Câmpia de Vest. Schimbările climatice au fost interpretate corect de către fermierii din zonă, care au stabilit structuri noi de cultură. Adaptarea la condițiile climatice i-a ajutat pe fermieri să obțină producții bune și foarte bune la grâu, să spere într-o producție bună și foarte bună la cultura de porumb și floarea-soarelui, unde starea de vegetație este normală. În aceste zone nu avem distrugeri de culturi din cauza secetei”, a scris Petre Daea pe pagina sa de Facebook.
https://agro-tv.ro/2350-ha-calamitate-de-seceta-au-aparut-peste-weekend/

Lasă un răspuns