Prețul grâului a început să scadă! Cine a dat lovitura pe piață

După ce înregistrase o adevărată explozie pe piețele internaționale, prețul grâului a început să scadă, dar analiștii încă sunt rezervați cu privire la evoluțiile viitoare.

Cotaţiile la grâu au continuat să scadă miercuri, semnalul fiind dat de un raport al Departamentului american al Agriculturii (USDA), potrivit căruia stocurile mondiale vor creşte, graţie unei recolte peste aşteptări în Australia, care va ajuta la reducerea impactului creat de războiul din Ucraina, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.

USDA şi-a îmbunătăţit miercuri estimările privind situaţia stocurilor mondiale de grâu la finalul sezonului agricol 2021-2022 până la 281,5 milioane de tone, de la 278,2 milioane de tone cât estima luna trecută. Potrivit raportului, în Australia se așteaptă o recoltă record de grâu în acest sezon, iar exporturile robuste ale Indiei vor continua graţie unor rezerve consistente şi preţurilor mari de pe piaţa mondială.

În acest context, cotaţiile futures la grâu la bursa de la Chicago au scăzut miercuri cu 7,7% până la 11,09 dolari per bushel, continuând căderea de 6,6% înregistrată în ziua de marţi. Cu toate acestea, preţurile sunt în continuare cu 50% mai mari faţă de nivelul la care erau la începutul anului.

Astfel, prognozele traderilor cu privire la evoluția pieței internaționale de cereale sunt rezervate, în contextul conflictului invaziei Rusiei din Ucraina. Chiar dacă cele două țări poartă negocieri, cel mai probabil luptele şi sancţiunile vor afecta timp de mai mulţi ani producţia şi livrările de cereale și ulei de floarea-soarelui.

USDA şi-a redus miercuri estimările cu privire la exporturile de cereale din bazinul Mării Negre. Astfel, noile prognoze au fost reduse cu patru milioane de tone până la 20 de milioane de tone n cazul Ucrainei, iar în cazul Rusiei, cu trei milioane de tone până la 32 milioane de tone. Analiștii atrag atenția, însă, că aceste prognoze au fost publicate la doar două săptămâni după invazia Rusiei.

Noile cifre „par să reflecte problemele din regiunea Mării Negre dar este greu ca în momentul actual să faci prognoze cu privire la livrările viitoare de cereale”, spune Terry Reilly, analist la Futures International LLC.

De asemenea, analiștii se întrabă în ce măsură ţările producătoare au capacitatea de a acoperi golul lăsat de diminuarea livrărilor din bazinul Mării Negre, ținând cont de faptul că în emisfera nordică grâul de toamnă a fost deja însămânţat, iar situaţia nu mai poate fi modificată.

În paralel, cotaţiile la porumb şi soia boabe sunt la cel mai ridicat nivel de după 2012, iar preţurile la uleiurile de gătit sunt aproape de maximele istorice, toate aceste evoluţii indicând o şi mai mare inflaţie globală provocată de preţurile la alimente şi mai multe cheltuieli guvernamentale pentru a diminua impactul asupra persoanelor defavorizate, mai scrie Bloomberg.

Prețul grâului a început să scadă! Cine a dat lovitura pe piață

Lasă un răspuns