Prețul grâului se PRĂBUȘEȘTE! Prognozele care sperie fermierii

Prețul grâului se pare că își va continua traseul descendent și în lunile următoare, iar cotele din perioada de recoltare nu sună deloc bine pentru fermieri. Specialiștii întrevăd scăderi semnificative la prețul grâului, atât pe bursele internaționale, cât și în Portul Constanța.

Potrivit lui Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole și fondator AGRI Column, deși nivelul actual este de 230 euro/tonă pentru recolta veche, veștile pentru recolta nouă nu sună bine în privința prețurilor. În schimb, culturile arată bine, ceea ce înseamnă că producțiile vor fi la un nivel ridicat.

”Grâul se află la un nivel de 230 euro/tonă, un un ecart față de recolta nouă de maxim 4 euro/tonă, însă atenție mare la grâu, pentru simplul fapt că se preconizează recolte bune. Rusia enunță aproape 87 milioane de tone doar recolta lor, nu mai vorbim de ce vor lua din teritoriile ocupate din Ucraina. Uniunea Europeană este în aceeași prognoză pozitivă în acest moment. România arată foarte bine în acest moment în ceea ce privește grâul.

Vom putea vedea prețul scăzând, pe o presiune de recoltă, și îl estimăm în jurul valorii de 215-220 euro/tonă. Tot timpul am fost poate conservatori, dar de data asta credem că s-ar putea să vedem chiar un pic mai jos aceste nivele. Să sperăm că ele nu se vor realiza”, a precizat Cezar Gheorghe în Agrojurnal la Digi24.

Prețul grâului se PRĂBUȘEȘTE! Prognozele care sperie fermierii