Sprijin financiar pentru sectoarele pescuitului si acvaculturii din UE
Astazi, Comisia Europeana a decis sa activeze noi masuri de criza pentru a sprijini sectoarele pescuitului si acvaculturii in contextul invadarii Ucrainei de catre Rusia. Mecanismul de criza al Fondului european pentru afaceri maritime, pescuit si acvacultura (FEAMPA) va oferi sprijin imediat operatorilor din sectoarele pescuitului, acvaculturii si prelucrarii fructelor de mare prin compensatii financiare pentru pierderile lor economice si costurile suplimentare.
El va permite statelor membre sa acorde compensatii financiare operatorilor pentru pierderile de venit cauzate de perturbarea actuala a pietei, precum si „ajutor pentru depozitare” acordat organizatiilor de producatori. Aceasta etapa vine in completarea Cadrului temporar de criza, care permite statelor membre sa ofere sprijin prin intermediul ajutoarelor de stat.
Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane si pescuit, a afirmat: „Razboiul din Ucraina este un razboi impotriva tuturor. Sectoarele pescuitului, acvaculturii si prelucrarii sunt grav afectate din cauza preturilor ridicate la energie, oxigen si materii prime. Aceasta se intampla a doua oara in ultimii ani, dupa pandemia de COVID-19, deci luam din nou masuri rapide pentru a le sprijini in aceasta criza. Aceste masuri de urgenta pentru situatii de criza nu ar trebui sa impiedice in niciun fel eforturile noastre pe termen lung catre tranzitia energetica structurala a sectoarelor pescuitului si acvaculturii in vederea atingerii obiectivelor Pactului verde european.”
Acordarea de compensatii pentru sprijinirea sectoarelor
Agresiunea militara a Rusiei impotriva Ucrainei a dus la cresterea preturilor la energie si la materii prime, generand costuri de exploatare suplimentare foarte ridicate si reducand marjele de profit in sectoarele pescuitului, acvaculturii si prelucrarii fructelor de mare. Mecanismul activat astazi permite statelor membre sa acorde doua tipuri de masuri de criza:
-
- Compensatii financiare pentru operatorii din sectoarele pescuitului, acvaculturii si prelucrarii pentru pierderile de venit si costurile suplimentare generate de perturbarea actuala a pietei. Costurile suplimentare cu energia pot fi acoperite de compensatie daca sunt legate de perturbarea pietei cauzata de agresiunea militara a Rusiei impotriva Ucrainei.
- Compensatii financiare pentru organizatiile de producatori in cazul in care pun in aplicare mecanismul de depozitare din cadrul organizarii comune a pietelor („ajutor pentru depozitare”). Acest mecanism permite organizatiilor de producatori sa stocheze produsele membrilor lor pentru a garanta un nivel satisfacator al preturilor pe piata.
Mecanismul de criza al FEAMPA este o masura temporara. Acesta se aplica retroactiv de la 24 februarie 2022, data inceperii agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei, si va dura pana la sfarsitul anului 2022. Statele membre pot decide daca doresc sau nu sa il utilizeze. Daca da, ele vor trebui sa il includa in urmatoarea versiune a programului lor FEAMPA, prezentat Comisiei.
Context
Din cauza impactului agresiunii militare a Rusiei impotriva Ucrainei, multi pescari din UE nu merg pe mare deoarece ii costa mai mult decat sederea in port. Intreaga flota a UE devine practic neprofitabila. Navele de pescuit care opereaza in Marea Neagra se confrunta, de asemenea, cu amenintarea unor posibile activitati militare, ceea ce duce, prin urmare, la o suspendare preventiva a activitatii lor. Sectoarele acvaculturii si prelucrarii sunt, de asemenea, afectate de cresterea costurilor energiei si ale materiilor prime, precum si de costurile ridicate de logistica si transport. Se preconizeaza ca piata pestelui se va confrunta cu un soc negativ in ceea ce priveste oferta, atat de produse pescaresti proaspete (UE), din cauza deciziilor de a nu iesi pe mare, cat si de anumite produse prelucrate sau conservate, ca urmare a penuriei de materii prime.
In conformitate cu Regulamentul privind FEAMPA, Comisia poate activa mecanismul de sprijin in caz de criza in cazul unui eveniment exceptional care cauzeaza o perturbare semnificativa a pietelor.
https://www.gazetadeagricultura.info/stiri-agricole/538-comisia-europeana/23534-sprijin-financiar-pentru-sectoarele-pescuitului-si-acvaculturii-din-ue.html