Stocurile globale de motorină sunt în scădere. Când cred experții că situația va deveni mult mai gravă
Stocurile globale de motorină se află la un nivel extrem de redus! Acesta este semnalul de alarmă pe care un analist al pieţei energiei de la Bloomberg, Javier Blas, îl trage, numind combustibilul, „calul de povară al economiei globale”.
”Nivelul stocurilor din Statele Unite a atins un minim al ultimilor 71 de ani pentru această perioadă a anului. O criză a motorinei înseamnă costuri mult mai mari pentru toate sectoarele majore ale economiei, de la construcţii, transporturi, până la agricultură”, a adaugat Blas, citat de ziarului Bursa.
Stocurile globale de motorină și alte distilate sunt în scădere de ceva vreme și nu se observă o inversare a acestei tendințe. Pe de altă parte, cererea a crescut, ceea ce adâncește criza. Cumpărătorii din SUA au început să cumpere motorina care avea ca destinație inițială Europa. Potrivit Reuters, cel puțin trei vapoare care transportau motorină din Orientul Mijlociu și-au schimbat cursul la jumătatea călătoriei și s-au îndreptat spre Statele Unite.
Profitul obţinut din rafinarea unui baril de petrol într-un baril de motorină a atins un nivel de 450% mai mare decât media perioadei 2000 – 2020
Conform datelor de la Bloomberg, profitul obţinut din rafinarea unui baril de petrol într-un baril de motorină a atins 86,5 dolari pe baril, un nivel cu 450% mai mare decât media perioadei 2000 – 2020, de circa 15,7 dolari pe baril.
Javier Blas mai subliniază că piaţa motorinei din SUA a fost în stare de criză pentru cea mai mare parte a acestui an, iar „luminile de avertizare s-au aprins de mai multe luni”.
Cauzele crizei motorinei
Javier Blas, analistul de la Bloomberg arată patru cauze ale crizei motorinei.
1.Cererea din SUA s-a redresat mai repede decât în cazul benzinei sau combustibilului de aviaţie după pandemie, iar cererea a determinat scăderea stocurilor.
2.Al doilea factor îl reprezintă cererea externă mare pentru motorina rafinată în SUA, care a avut loc pe fondul reducerii masive a capacităţii de rafinare.
3.Reducerea uriașă a capacităţii de rafinare – cea mai importantă cauză
4. Invadarea Ucrainei de către Rusia este considerată a patra cauză a creşterii preţului motorinei, în condiţiile în care SUA importau o cantitate semnificativă de petrol din Rusia înainte de război, petrol care era transformat în motorină în rafinăriile din regiunea Golfului Mexic. Sancţiunile impuse Rusiei au oprit aceste importuri.
Criza motorinei se poate accentua semnificativ în următoarele luni
Criza motorinei se poate accentua semnificativ în următoarele luni, după cum mai subliniază Blas. In condiţiile în care importurile de motorină din Rusia vor fi interzise în Uniunea Europeană începând din luna februarie 2023, iar furnizorii alternativi care să permită înlocuirea totală a importurilor din Rusia vor fi foarte greu, dacă nu imposibil, de găsit, situația va degenera.
https://agro-tv.ro/stocurile-globale-de-motorina-criza/