Veste bună pentru micii fermieri! Cu cât crește subvenția APIA la hectar
Micii fermieri români, care lucrează suprafețe de sub 50 de hectare, vor beneficia, începând din 2023, de subvenții mai mari, anunță europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European.
Într-un mesaj publicat pe pagina oficială de facebook, europarlamentarul român a făcut referire la o declarație a lui Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE, privind creșterea subvențiilor APIA din 2023 cu aproximativ 20 de euro pe hectar.
Conform declarațiilor acestuia, “în noua Politică Agricolă Comună se propune creșterea plății redistributive de la 5% la 10%, iar România a decis să aplice de la 1 la 50 hectare.”
”Astfel, fondurile care se taie de la fermierii cu peste 50 de hectare se vor distribui fermierilor cu până la 50 de hectare. Acesta a mai declarat totodată că fermierii mici și ușor medii vor fi principalii beneficiari ai acestei creșteri”, a precizat Daniel Buda.
După cum este cuprins în Planul Național Strategic 2023-2027, sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), reprezintă noua plată APIA pentru micii fermieri care lucrează minim un hectar și maxim 50.
Pentru anul 2023, cuantumul indicativ de plată este de 51 euro/ha, ajungând la 54 euro/ha în 2027. CRISS contribuie în mod direct la reducerea disparităților atunci când vorbim de venituri din agricultură și alte sectoare, dar și în legătură cu menținerea tinerilor în zonele rurale.
”O analiză a Sistemului Integrat de Administrare și Control (IACS) pentru plăți gestionat direct de APIA, arată că în anul 2020, fermele cuprinse între 1 și 50 hectare însumează 758.512 beneficiari exploatații agricole, ceea ce înseamnă aproximativ 97% din totalul de 781.246 fermieri. Așadar fermele mici de la 1-50 ha reprezintă majoritatea exploatațiilor din România”, a mai precizat Daniel Buda
Veste bună pentru micii fermieri! Cu cât crește subvenția APIA la hectar